2015. augusztus 30., vasárnap

Nyárbúcsúztató kerti party

A legújabb földosztásban az utolsó pillanatban hoppon maradt B. ismerősöm (nem a Béla, egy másik B.) meghívott egy nyárbúcsúztató, idényzáró kerti partyra.

            Szokatlan, meglepő, sőt, meghökkentő eseményekre készített fel már előre. Elővigyázatos érdeklődésemre megnyugtatott, hogy a dátum egybeesése az őzike tekintetű Diana hercegnő halálával (ugyanúgy mint Julius Cézár születésnapjával) teljesen véletlenszerű.  

A helyszínen minden szokványosnak tűnt, kivéve azt a 4.20 méter átmérőjű bográcsot az udvar közepén, amely, mint egy óriási teleszkóp az Orion csillagjegy legfényesebb csillaga felé irányult.

            A hangulatot az elején olyan visszafogottnak éreztem, mint általában, amikor egymást nem ismerő emberek találkoznak fogorvosi váróteremben, buszállomáson, az adóhivatalban, színházi előadás szünetében, temetésen, táncversenyen, crickett mérkőzésen, lakodalomban vagy egyebütt. A visszafogottságot később feloldotta az a harmonikás, aki egy narancssárga színű bogyókat termő cserje (a jelenlevők közül senki sem ismerte a növény nevét, még a házigazda sem, aki kérdésre válaszolva nevetve annyit mondott, hogy „ismerem az akácfát meg a barackfát és passz!”) előtt ült egy zongoraszéken és fülbemászó melódiákat csalogatott ki a hangszeréből. Később csatlakozott hozzá egy trombitás is, de becsületes törekvése ellenére érződött, hogy nem uralta hangszerét az elvárt szinten (olykor kicsúszott, szellentés-szerűen egy-két hamiskás hang a rézfúvós hangszer tölcsérén). Ennek ellenére néhányan táncolni kezdtek a frissen nyírt, egy kicsit hepe-hupás pázsiton. Az egyik molett hölgy, akinek a cipő sarka többször is belefúródott a pázsitba, s emiatt nehezebben tudta szabályosan lejteni a tánclépéseket, mezítlábra vetkőzött.

Ahogy ereszkedett le az éj leple B. és barátai fáklyákkal meggyújtották a bogrács alatt bekészített fát. A parázs pattogott, repült a szikra, a látvány már-már egy rózsadombi tűzijátékra emlékeztetett. A máglya felett a bográcsban elkezdett rotyogni a temérdek mennyiségű halászlé.

A gasztronómiai igényesség megkívánja, hogy elmondjam: az alaplé nem készült külön, tehát nem passzíroztak, hiszen ahhoz az étolajgyárból kellett volna sajtológépet kölcsönözni.  Mindent egyszerre dobáltak előzőleg a bográcsba: 128 fej vöröshagymát vágatlanul, 64 darab zöld paprikát, 7 kg paradicsomot, 6 harcsát, 8 süllőt, 14 pontyot, 3 csukát (ebből a halból elkelt volna még néhány, de a halas boltban nem volt több – tudtuk meg a háziaktól) és egyéb, nem egészen pontosan azonosítható apró halat, majd amikor megindult a forrás 20 kilogramm nemes kalocsai törött paprikával (4/5 : 2/5 arányban édes és csípős) és fél zsák sóval („a télről maradt meg, ezt szórtuk a járdára!”- tréfálkozott a házigazda) színezték-sűrítették-ízesítették. A lé finom illata hamarosan elterjedt nem csak az udvaron, három saroknyi körzetben is felcsigázta a szomszédság étvágyát. A szomszédok örültek, mert a halászlé illata semlegesítette a dorogi szemétégetőből áradó kellemetlen szagot.

            21.42 órakor (pontosan tudom, mert éppen az új karórám multifunkcionális jellegét szemléltettem az egyik alkalmi ismerősnek) megjelent a házigazda, karjában a csinos, mosolygós, bikinire vetkőzött feleségével. B. barátai egy létrát támasztottak a bogrács mögötti akácfához. A házigazda, karjában kedves feleségével, felmászott a létrán. A zenekar – időközben a duett kibővült egy dobossal – tusst játszott.

            És a házigazda a fortyogó halászlébe dobta bikinis feleségét!

            - Nem szálkás! – vetette oda morbid humorával az elképedt vendégseregnek, majd mintha mi sem történt volna lemászott a létráról, megigazította nyakkendőjét és a zenekartól megrendelte a „Jártál-e már Bácstopolyán…” kezdetű dalt.

            Ez a mozzanat a vendégek többségében megrökönyödést váltott ki, kivéve B.T.  újságíróban, aki szakmai elferdülése és a fél liter elfogyasztott, immár legálisan, engedéllyel kifőzött házi-kisüsti hatásának következtében címet is adott az eseménynek: Sellő halászlé!

            A mezítláb táncoló hölgy, mint aki csalánra lépett felszisszent, a trombitást annyira megviselte a látvány, hogy immár egyáltalán nem tudott hangot elővarázsolni hangszeréből, egy szőke, mély dekoltázsú hölgynek az ámulattól leesett az álla és úgy maradt, a frakkba öltözött úr pedig sírógörcsöt kapott.

Nekem is elment a kedvem az egésztől és rövidesen közöltem B. ismerősömmel, hogy ne is marasztaljon, nem tudok tovább maradni és nem kívánom megkóstolni a halászlét sem. Elhessegettem magamtól a brácsással kvartettre duzzadt zenekart is, akik – mint ahogy a lakodalmakban szokás – némi honorárium fejében a kapuig kívántak mulatónótával kísérni. Nem éreztem a pillanatot mulatózásra alkalmasnak.

            Másnap egy belvárosi cukrászdában találkoztam B. feleségével. Kávézott egy barátnőjével és bájosan mosolygott. Nem akartam hinni a szememnek, egyáltalán nem látszott megviseltnek, nem érződött rajta a halászlé hagymaillata, halszálkát sem láttam a hajában. Ő is észrevette elképedt csodálkozásomat, és huncut, hamiskás Shania Twain-mosoly kíséretében legyintett:

            - Ön nem tudta? A férjem EU-s támogatással átképzésen vett részt, elvégzett egy illuzionista tanfolyamot. Ez volt a vizsga mutatványa!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése