2015. december 30., szerda

Pénzügyi szakember


A lakótelepi tízemeletes panelház alagsorában, közvetlenül a kutya kozmetika és a turkáló szalon mellett pénzügyi befektetői iroda nyílik. Pénzügyi tanácsadás, befektetés. A nagyobb felirat angol nyelvű: Financial expert. Érthető: nehogy a külföldi befektető tőkés, vagy a szögesdróton átjutott migráns nyelvismeret hiányában ne találja meg az irodát és ilyen banális okból elszalassza élete lehetőségét.

            Pénzügyekhez nem értő szemlélőként egy kicsit furcsállom, hogy a szakértő ezt a lokációt választotta, ahol az előző bérlőnek nem is tudom milyen vállalkozása csődölt be. A lakótelepen rengeteg a kiadatlan üzlethelyiség, pár hónapos sikertelen próbálkozás után, a forgalom teljes hiánya miatt tovább állt innen már autóalkatrész kereskedő, masszázs szalon, pékség, gyógynövény üzlet, búvár felszerelés kereskedő. A pénzügyi szakértő irodája nem hivalkodik méreteivel, az egész akkora mint egy pénzváltó, az üvegajtón keresztül látható egy íróasztal két székkel (a tulaj még nem foglalta el a helyét). Ha netalán engem kérdez, aki itt lakik, ismeri a környéket, igaz, a pénzügyekben járatlan, én inkább javasoltam volna, hogy a jelenlegi helyzet alapján Vajdaságban telepítsen pénzügyi tanácsadói irodát, mondjuk Keviben vagy Gunarason és az első tanácsom az lenne, hogy mindenek előtt iratkozzon be a VMSZ nevű helyi pártba.

            De tovább gondoltam: ha már pénzügyi tanácsadó, akkor először saját magának adott tanácsot. Az is okkal feltételezhető, hogy pénzügyi-közgazdasági végzettséggel rendelkezik, ahol vizsgázott olyan tantárgyból ahol a kockázatok és befektetések minden létező elemére rámutatnak. Ezek után jutott arra a következtetésre, hogy itt, a turkáló mellett lévő iroda az ideális hely erre a tevékenységre.

            Próbálom megfejteni a logikáját. Az elsőt értem: konkurencia nincs. Sem ezen, sem a szomszédos lakótelepen, de még öt kilométeres körzetben sincs másik pénzügyi tanácsadó. Lehet, hogy tud valamit, amit senki más nem: hogy a lakótelepi nyugdíjasok tulajdonképpen tele vannak megtakarított, párnában, dunsztos üvegben, harisnyákban, tönkrement mosógépben rejtegetett pénzekkel és csak játszák az eszüket amikor két zsemle mellé mindössze 5 deka parizert méretnek ki a boltossal. Arra is lehet számítani, hogy egy igazán ravasz milliárdos nem a Rózsadombon, a betörők célterületén pöffeszkedik kitéve magát az irigy tekinteteknek és egyéb kellemetlenségeknek, hanem itt, a panel-dzsungelben húzza meg magát valamelyik szerény kétszobás lakásban. Néha lesétál, választ a turkálóban feleségének egy nem túl kopott otthonkát majd betér a tanácsadóhoz az árfolyamokkal spekulálni.

Itt senki sem figyelne fel, ha személyesen megjelenne Bill Gates, Carlos Slim Helu, Michael Bloomberg, vagy akár Soros György, Andy Vajna Habony Árpáddal,  vagy nélküle. Napközben kihalt a lakótelep, az idős, nyugdíjas bácsiknak és néniknek a legnagyobb gondja az, hogy sort fogjanak az orvosi rendelőben és kiírassák gyógyszereiket.

Az is közrejátszhatott a választásban, hogy itt mindig van parkolóhely és ingyenes. A Belvárosban, ahol a nem eléggé körmönfont kollégák drága irodákat bérelnek, a befektetési tanácsadásra szoruló személy órákat kőrözhet, amíg talál szabad, természetesen, fizetős parkolóhelyet. Közben akár el is megy a kedve a befektetéstől. Nem utolsó érv lehet az is, hogy a NAV pénzügyi ellenőrei nem erre, a kutya kozmetika, a turkáló és hasonló tevékenységű vállalkozások környékén kutakodnak milliós büntetések kiszabásának szándékával és reményével.

            Elgondolkodtató nem csak a helyszín, hanem az iroda megnyitásának az időpontja is: most az ünnepek környékén. Amikor az emberek szinte hisztérikusan tapsolják el összes pénzüket, még a márciusi fizetés-előleget is. Ha az Új év első napjaiban gondol indulni az szerintem – ismétlem, nem értek a pénzügyekhez – a lehető legrosszabb időpont. Január a leghosszabb hónap, amikor szinte lehetetlen kivárni a fizetést. Ő viszont pontosan tudja, a kockázat számításakor rálelt arra az érvre, amely valami, számomra ismeretlen okból a január eleji időpontra biztatta.


            Minél jobban töprengek, annál inkább válik világossá, hogy ez a szakértő valamit nagyon tud. Az irodától nincs messze a lottózó, ha a közeljövőben valamilyen komolyabb összeget nyerek (nálam már a húszezer is komoly összeg, nem csak euróban, hanem forintban is) ezennel ígérem, hogy tőle fogok befektetési tanácsot kérni.

1 megjegyzés:

  1. Ne tedd!Adok én tanácsot neked ingyen is Zolikám, azt is tudva, hogy nincs is ilyen tanácsra szükséged, de valóban érdekes, vajon miben spekulál ez a figura? Ezt kellene megfejtenünk, de...talán ez is felesleges energia és időpocsékolás lenne, sőt mi több, pénz pocsékolás is egyben, mert annyi idő alatt, amíg megfejtjük ezt a titkot, ha bármi mást teszünk, akkor is jóval többet fogunk keresni...profitálni...az, biztos.

    VálaszTörlés