2017. május 1., hétfő

Sör és joghurt


Köpült-e valaki vajat május 1-jén? Ha igen, szívesen vásárolnék abból a termékből. A népi hiedelem szerint ugyanis elődeink ezen a napon köpült vajat használtak fülfájás ellen! Hogy milyen módon, ezt nem tudom. Lehet, hogy lefekvés előtt telerakták hallójáratukat (Szakács Béla elírása szerint: hellójárat) vajjal, esetleg felforrósított állapotban öntötték bele? De lehet, hogy egyszerűen kenyérre kenték és orálisan juttatták a szervezetbe. Majd kipróbálom mindegyik variációt és beszámolok.

            Talán kevésbé ismert adat, hogy május 1.  Szent Jakab apostol napja. Ezzel kapcsolatban is létezik egy jó történet: a pogányok annak idején rágalmazták (tudnék egy mai használatos durva kifejezést is ideírni: leku...vázták) Valburga nevű hajadont, mert Jakabbal és Fülöppel, tehát férfiakkal járta a terepet és végezte a tömegek hittérítését. Valburga, hogy bebizonyítsa tisztességét, mi több: a szüzességét, a földbe döfte vándorbotját, és láss csodát! a vándorbot (bizonyos idő után) kizöldült! Innen ered (részben) a természet megújulásának, valamint a szerelem (és ami ezzel jár) szimbóluma, a Májusfa („áll, mint a Májusfa”). Ugyanezzel az eszközzel vallottak szerelmet egykoron a szégyenlős legények a kiválasztott menyecskének. Évente egyszer. Megvárták május elsejét és a menyecske háza előtt a földbe szúrták a Májusfát. Tízemeletes, negyvenlakásos épület esetén a hajadonok egymás között eldöntötték kinek szól (és kitől jön) a vallomás.   

            A hiedelemhez, vagy inkább a paraszti megfigyeléshez tartozik az is, hogy ha május első napján esik az eső, azért nem szabad bosszankodni. Ellenkezőleg! Örülni kell, mert gazdag lesz a termés.

            A fentiekben említett szokásoktól és hiedelmektől sokkal ismertebb és fontosabb immár 127 éve, hogy május első napja a munka és a  munkásosztály ünnepe. A nincstelen proletárokat már senki sem említi, Magyarországon is hivatalosan a Munkavállalók Ünnepe. Ezúttal nem térek ki arra, hogyan verte át a legalattomosabb módon az új rendszer a munkásosztályt, hogyan mondott le ez a réteg – fontos hozzátenni: kiválasztott vezetőin keresztül! - önként, a demokrácia áldásában és a jólét ígéretében bízva a hatalomról, hogyan került olyan kiszolgáltatott helyzetbe, mint másfél évszázaddal ezelőtt, amikor nagy nehezen sikerült kiharcolnia, hogy ne napi 16 órán, hanem „csak” nyolc órán át zsákmányolják ki. Ideje lenne a 3x8 óráért és a tisztességes foglalkoztatásért (fizetett nyujgdíjjárulékkal, évi szabadsággal, szabadnapokkal stb) ismét harcba szállni. Igaz, kevesebb a remény a sikerre, mint a XIX században.

            A Magyar Népköztársaságban és a hasonló szocreál országokban hagyományosak voltak a Május 1-jei felvonulások. Ahol a dísztribünön feszítő elvtársak előtt a korábbi években inkább a hadsereg erejét fitogtatták, a későbbiekben a gazdaság és az egész társadalom elkötelezettségét a rendszer iránt. Érdekes látni nem is olyan régi (színes) fotókat a 80-as évekből, ahol a termelői vállalatok felvonulói mellett ott büszkélkedtek felirataikkal az Operaház, vagy az ELTE dolgozói is!

 Megjegyzem, hogy akkori hazámban, Jugoszláviában – részben azért is, hogy ne hasonlítsunk a szocreál táborhoz, amitől Tito minden szempontból igyekezett távolodni – 1965-ben beszüntették a Május 1-ei felvonulásokat. Pontosabban: úgy határoztak, hogy csak öt évente rendeznek katonai felvonulást éspedig a Győzelem napja, május 9. alkalmából. Ennek katonai-politikai okai voltak, be kellett mutatni a világnak, hogy Jugoszlávia továbbra is a 4. legnagyobb katonai hatalom Európában. A miheztartás végett, hogy azért akárki ne induljon el ellenünk. Az utolsó ilyen jellegű katonai felvonulásra egyébként 1985 május 5-én került sor, a fasizmus feletti győzelem 70. évfordulója alkalmából, a hadsereg, rendőrség, területvédelmi egységek mintegy 11.000 tagja vonult fel, több mint 760 harci jármű gördült végig, helikopterek, repülőgépek húztak el Belgrád város, pontosabban a Szövetségi Képviselőház épületénél felállított dísztribün előtt. Ahonnan már hiányzott az öt évvel korábban elhunyt Tito marsall. Nagyon hiányzott, mert 1990-ben már e hadi potenciál egyes vezetőinek a fejében a legsötétebb hazaáruló gondolatok motoszkáltak és nem is került sor díszfelvonulásra.  

Jugoszláviában a Munka ünnepe mindig (legalább) két napos ünnep volt. Ezt a szép hagyományt átmentette Szerbia Köztársaság is (de Horvátország például nem, ott hasonlóan, mint Magyarországon május 2-án már dolgozni kell(ene). A két ünnepnap közötti munkanapot általában áthidalták s ennek köszönhetően a legszebb tavaszi hónap négy-ötnapos pihenéssel indult. Az idén négy napossal. Az ország vezetése már azért sem erőltette a Május 1-ei felvonulást, mert tudta, hogy az emberek nagy része ezen a napon kivonul a természetbe, ott süt, főz a szerbek csevapot és egyéb finomságokat forgatnak a "rostiljon", a magyarok a bográcsot (nagyobb társaság az üstöt) részesítik előnyben, amiben halászlé vagy paprikás rotyog.

Magyarországon a virsli-sör kombinációnak hagyományát emlegeti mindenki Május 1 és a majálisozás kapcsán. (Ez is egy szimbolikus erejű különbség az egykori két rendszer között: virsli vagy csevap, a kisebbségi sorban tengődőknek bográcsos). Számos internet portálon megmagyarázzák ennek okát: a virsli és a sör is ipari termék, amit a munkásosztály termel, ezek fogyasztásával tehát saját termékük iránti keresletet növelik. Abból kiindulva, hogy a két háború között a sör még az uraság italának számított, azzal, hogy az ötvenes években a munkásosztály számára is hozzáférhetővé vállt ez a nedű, a melósok is megtisztelve érezték magukat. És praktizálták is rendesen az urizálásnak ezt a megnyilvánulását. Szerintem a sör komolyabb eledel után jobban csúszik, mint a kétes összetevőkből készült kalóriaszegény virslire, de nem erőltetem véleményem.

Már azért sem, mert be kell vallanom valamit amivel bizonyára sokaknak nagy csalódást fogok okozni: nem csak virsli után (brrrr!) hanem egyáltalán nem kedvelem a sört. Egész életemben igyekeztem rávenni, rászoktatni magam, hiszen egy kellemes baráti találkozásnak, beszélgetésnek mi lehet a kellemesebb formája, mint a sörözés. Akik ismernek, tudják, hogy a rövid italoktól nem idegenkedem, kedvelem a jó borokat, a fröccsnek minden kiszerelését, de a sör keserűségét nem tudtam megszokni. Hasonlóan a joghurtot sem. Amikor a gyerekek kicsik voltak mondogatta is a feleségem, hogy hallgassam el ezt az ellenszenvemet, diszkréten mellőzem a joghurtot, nehogy ők is, apjukra hivatkozva...


Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy minden jugó származású ember és gyerek szinte istenített eledele, a burek sem tartozik a kedvenceim közé. Elfogyasztom, meg dicsérem, meg szóban rajongok is, hogy ne lógjak ki a sorból, de -. A múltkor, amikor otthon jártunk én mentem el burekot vásárolni (mert az egész család őszintén imádja) a kioszkos miután átnyújtotta megkérdezte, mit kérek hozzá: sört vagy joghurtot?  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése