2015. december 9., szerda

Írd alá!

Élvezem a teljes sajtószabadságot. Se cenzúra, sem öncenzúra, nem kell eleget tenni semmilyen politikai vagy tulajdonosi elvárásnak, témát, terjedelmet, lapzártát magam választom. Senki sem kényszerít, senki semmit nem tilt. A számítógép pontosan közli a „példányszámomat”, pontosan tudom melyik írásom mekkora érdeklődést váltott ki.  

Ha még pénzt is lehetne vele keresni, eszményi állapotnak nevezném az újságírás e módozatát. Az ilyen, eszményinek mondható állapotok között egy furcsa jelenséget figyeltem meg önmagamon: talán jobban mint bármikor, aktív újságírói koromban, gondosan ügyelek a mondandómra,  pedig akár gyalázhatnék, pocskondiázhatnék, vádolhatnék, számon kérhetnék... Szigorúan tartom magam az újságírói szakmai és etikai szabályokhoz. Van valami ugyanis, ami mindennél jobban figyelmeztet, ami mindennél fontosabb: a név kötelez! A nevem kötelez.

            Tisztességes újságíró nem ír le akármit. Hacsak nem kényszerítik. Akkor viszont nem adja a nevét hozzá. Hogy ne kelljen mások, és ami még súlyosabb, önmaga előtt szégyenkeznie. Nevünkkel vállaljuk a felelősséget. Írásunknak, nyilatkozatunknak, vallomásunknak, tanúsításunknak, eskünknek akkor van súlya, attól a pillanattól hiteles, önmagunk és a törvény előtt is, amikor aláírtuk.

            Ezért üzenem mindazoknak, akik tartanak a szabad vélemény nyilvánítástól mint vámpír a felkelő Nap sugarától (és a fokhagymától), akik rettegnek a sajtószabadságtól, mint ördög a kereszttől: olyan nagyon nincs mitől tartani. Aki vállalja a tetteit, vállalja a következményeit is.

            Megértem én a politikusokat. Léteznek intő tapasztalatok. A politikusok szívesen hozzák fel Gorbacsov meg a glasznoszty példáját. Aki bizonyára nem gondolta, hogy ha fellazítja a szigorú kontrollt és egy résnyire kinyitja az ablakot az új szelek előtt, ezek a szelek elfújják az egész rendszert, a nagy Szovjetuniót vele együtt, de még a határokat is. Másik példa, amire az óvatos, régi vágású politikusok szívesen emlékeztetnek a nemzeti érzés, ami ha kiszabadul a palackból nehéz ellenőrizni és a nacionalizmusba, még súlyosabb esetben a sovinizmusba, rasszizmusba duzzad. Léteznek más hasonlatok is: naív az a lány, aki hódítójának elhiszi, nincs mitől tartani, „csak egy kicsit” fognak szeretkezni, nem mosakodhat a hűtlenség vádjától az a feleség sem, aki azt bizonygatja, hogy csak egy kicsit csalta meg a férjét (nem próbálták végig az egész Káma szutrát). 

            Aki vállalja tetteit, vállalja a következményeket is. Mind a két oldalról. Szükség van a kölcsönös bizalomra, bízni egymás tisztességében. A történelem bizonyítja: tiltani nem lehet a végtelenig. A tilalom az ellenkező hatást éri el, mert a tilalom a tiltott gyümölcsöt érleli. Előbb utóbb kinyílik minden szelence.

            A gondolatot nem lehet szelencébe elzárni. Kiszivárog, megjelenik és terjed. Akár blog formájában.

            

3 megjegyzés:

  1. Nos, Zolikám, valóban magam is így látom, de amióta a Naplóból is kitiltottak, ugye szabadelvű???, azóta nekem sem marad más, mint a hallgatás, amíg én is bele nem fogok egy blog írásába, mint terápia. Te ezt már kitűnően megalkottad és szeretem is olvasni írásaid. Feri

    VálaszTörlés
  2. ...a történelem bizonyítja: tiltani nem lehet a végtelenig. A tilalom az ellenkező hatást éri el... Nagyon egyezek veled kedves rokon, de mi van a tabukkal? Nincs nyilvános tiltás, de próbálj más véleményt leírni! Hogy ne menjek messzire (vissza időbe) a legfrissebb a nő és a szülés.Hogyan lehet itt és most "szülésbarát" kommentárt írni, hogy ne szakítsák rád az eget? És akkor a még a meleg kérdésről nem is szóltam...

    VálaszTörlés