2017. szeptember 3., vasárnap

Ferrari


Ferrari és Monza. Az Olasz Nagydíj patinás pályája készen állt az ünneplésre. Sajnos a dobogó legfelső fokára nem a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő legsikeresebb Forma-1 csapat pilótája állhatott fel. Hogy még keserűbb legyen: Hamilton, a Mercedes versenyzője éppen ezzel a győzelmével előzte meg az összesített versenyben a Ferrarit. Az autók Fendere, a Mercedes ismét bizonyított: a megbízhatóság jelképe. A magánéletben emiatt választottam én is a kőrben elhelyezett háromágú csillaggal fémjelzett járgányt, noha a Forma 1-ben tűzpiros csapatnak szurkolok. A Ferrarit az emberek többsége csak kívülről tudja csodálni, keveseknek adódik meg, hogy magáénak mondhat egy példányt...  

Autópálya pihenő Ljubljana közelében. A parkolóba egy Ferrari vágódott be. Nem tűzpiros – pedig ha már Ferrari... – hanem bordó. Az ágaskodó paripa ott nyerített a motorház elején: a tulajdonos mielőtt leállította volna a motort adott még néhány gázfröccsöt, hadd hallja mindenki a jellegzetes Ferrari hangot. Ennél az autófajtánál ugyanis nem követelemény a halk motorzúgás. Ellenkezőleg! Ha Ferrari, akkor hadd szóljon! Sokan a Forma 1-es versenyekre is azért mennek ki a helyszínre, hogy átéljék azt a hanghatást, amikor a lóerők felüvöltenek.

            A lengyel rendszámú járgányban ketten utaztak. Többen be sem férnek. Esetleg csak kisbaba a hátsó ülésre (hadd edződjön a hallása...). Az autóból kikászolódó fiatalemberről nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy a Ferrarira-való nem tudományos-kutatói munkásságának gyümölcse. Alkata és tekintete sportolóra utalt. Próbáltam kitalálni, melyik sportágban jeleskedhet. Izomzata alapján a torna, az öttusa, az úszás, a vízilabda tűnt kézenfekvőnek, de ezekben a sportágakban ismereteim szerint nincs olyan túl sok pénz. Focistának túl izmos volt. Esetleg kapus? Hirtelen nem jutott eszembe olyan lengyel focicsapat, amely annyira sikeres lenne, hogy a legjobb játékosoknak csúcsminőségű autóra teljen. Nem jutott az eszembe egy ismert lengyel játékos neve sem Lewandowskin kívül. Az említett pedig, mint ahogy jól tudjuk nem lengyelhonban, hanem Németországban keresi a milliókat.

            A Ferrari utasai miután leparkoltak bementek a pihenőhelyen lévő Marché étterembe, ahol azon kívül, hogy meg lehet kávézni, egészen tűrhető minőségű főtt étellel is szolgálnak, elfogadható áron. És persze, van fütyülde.

A páros nagyon gyorsan visszajött a Marchéból, a gépkocsi csomagtartójából elővettek egy-egy szendvicset, egy üveg ásványvizet, leültek a parkolt autóhoz legközelebb eső padra és megebédeltek.

Egyik lehetséges magyarázat, hogy annyira aggódtak a járgányuk biztonságáért, hogy nem merték az ágaskodó paripát fél óráig sem őrizetlenül hagyni. Lehet, hogy csak a „folyó ügyek” miatt mentek be a Marchéba. De az is lehet, hogy anyagi lehetőségeikhez mérten túl magasnak találták az árakat és minden megspórolt euro jól jöhet a Ferrari vásárlási kölcsön törlesztéséhez.
             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése