2017. október 12., csütörtök

Baljós nap 710 éve

1307 október 13, péntek. Ezen a napon IV. (Szép) Fülöp francia király egy összehangolt, titkos akció során gyakorlatilag megsemmisítette a Templomos Lovagrendet. Letartóztatták az országban tartózkodó valamennyi lovagot és lefoglalták a rend összes ingó és ingatlan vagyonát. A lovagok ellen koholt vádak alapján eljárás indult, a keresztény egyház meggyalázása miatt, a börtönökben kínzásokkal kényszerítették őket, hogy beismerjék „bűneiket” majd sokukat elevenen elégették. Máglyahalált halt a rend utolsó nagymestere Jacques de Mollay is. Azóta baljós nap a péntek 13. Ha október 13. napja péntekre esik, akkor különösen...

            Ha már megemlítettem ezt a 710 évvel ezelőtt történt eseményt, az alábbiakban egy kicsit bővebben összefoglalom a körülményeket, hátha nem mindenki naprakész a történelem e korszakával és nincs kedve az interneten keresgélni.

A Templomos lovagrendet keresztes lovagok alapították meg 1118-ban és sikerült a pápánál kieszközölni rendkívül széles körű privilégiumokat, mint ahogy manapság mondanánk: teljes cselekvési és működési autonómiáját minek során senki másnak, csak a mindenkori pápának tartóztak felelősséggel. Mentesültek a helyi adók fizetése alól, nem fizették a kötelező egyházi tizedet sem fütyültek a püspökökre, királyokra közben Európa szerte terjeszkedtek. A templomosok a XIII. század közepéig óriási vagyont szereztek, a kor leggazdagabb hatalmát képezték és az egész kontinenst behálózták. Vagyonuk egy kisebb része adományokból származott, a jelentősebb része kereskedelemből és pénzügyi tranzakciókból. Volt saját flottájuk a Földközi tengeren és hitelezéssel is foglalkoztak. Pápák, királyok, főnemesek ha pénzügyileg megszorultak, hozzájuk fordultak. Állítólag nem számoltak fel THM-et, mert azt vallották, hogy a pénzügyi nyerészkedés, a kamat, összeegyezhetetlen a keresztény erkölccsel (ehhez tartják magukat a mai kereskedelmi bankok is), de hogy így volt-e... Érdekes megemlíteni, hogy ők alkalmazták először a hitelkártya lehetőségét is: akik elővigyázatosságból nem kívántak kp-vel utazgatni pénzüket elhelyezték valamelyik templomos fiókban, erről kaptak egy bizonylatot és ahol szükségük volt pénzre, akár helyi valutában, a legközelebbi templomos létesítménynél felvehették. A vagyon náluk volt a legmegbízhatóbb helyen, így például VII. Lajos amikor 1146-ban keresztes háborúba indult az állami kincstárt ennél a keresztény harcos szerzetesrendnél, a templomosoknál helyezte el megőrzésre. Érdekességként megemlítem, hogy egyes források szerint vagyonuk egy része – na most fogódzkodjanak! – Amerikából eredt! Nem a Rotchildéknál vették fel, hanem onnan hoztak át aranyat! Az elmélet szerint ugyanis a templomosok már Kolumbusz előtt jártak „odaát”. Ennek egyik bizonyítékát a skóciai Rosslyn kápolnában találjuk. A kápolna összefüggése a templomosokkal egy másik (hosszú, szövevényes, de érdekes) történet amibe ezúttal nem bonyolódnék bele, de tanúsítom, mert saját szememmel láttam, amikor ott jártam, hogy a kápolna díszítésében például kukorica és aloé kaktusz virágok láthatóak a többek között. A Rosslyn jóval Amerika hivatalos felfedezése előtt épült, az említett növények pedig egyértelműen az új kontinensről származnak.

Mint ahogy az országokkal, államokkal, királyságokkal gyakran megesik, Franciaország is pénzügyi nehézségekbe keveredett, az adósság jelentős részét a Világbank elődje, a templomosok jegyezték. A „szép” becenevű francia király ezért egy „eredeti”, drasztikus megoldáshoz folyamodott: felszámolja a hitelezőt, akinek a hatalma és befolyása egyébként is jócskán a begyében volt. Ürügyet, okot, kifogást mindig lehet találni. És lehetett-e nagyobb bűn a XIV. század elején, mint a kereszténység meggyalázása? Hogy az akciónak nagyobb súlya legyen IV. Fülöp a befolyása alatt lévő V. Kelemen pápát is bele kívánta rángatni a templomosok elleni hadjáratba. A pápa tudván, hogy a templomosokra vonatkozó rágalmak nagy része alaptalanok, hogy olyanok terjesztik, akiket magaviseletük, fegyelmezetlenségük miatt eltávolítottak a rendtől, először ellenállt, de a francia király megzsarolta és 1307 augusztus 24-én Kelemen belegyezett, hogy induljon egy vizsgálat. A vizsgálat tárgya eretnekség, istenkáromlás és fajtalanság volt.

Az arrogáns Fülöp nem várta meg a pápai vizsgálat eredményét. Szeptember 14-én szigorúan titkos parancsot adott ki, hogy szervezzék meg a rajtaütést, ami október 13-án következett be. A titoktartás és az összeesküvés tökéletesnek bizonyult, a templomosok semmire sem gyanakodtak. Nagymesterük, Jacques de Mollay mit sem sejtve október 12-én Párizsba érkezett, hogy részt vegyen a király sógornőjének, Catherine de Courteney temetésén, a Nagymestert rangjához illően a kellő tisztelettel fogadták. Majd másnap hajnalban letartóztatták és a templomosok által korábban épített Temple tömlöcébe vetették.

Azon a pénteken, október 13-án, egyes források szerint mintegy 15 000 lovagot (más források szerint jóval kevesebbet) tartóztattak le és az elkövetkező hónapokban a templomosok üldözése kiterjedt Európa más vidékeire is. Közülük sokan máglyahalált haltak, az egyik legszörnyűbb kivégzésre 1310 május 12-én került sor Párizsban, amikor egyszerre 44 lovagot égettek el elevenen. A pápa hivatalosan 1312 március 22-én oszlatta fel a Templomos lovagrendet és a rend vagyonát a johannitáknak juttatta volna, de a vagyon jelentős részére ekkor már Fülöp rátette a kezét.

Jacques de Mollay is a máglyán végezte, 1314 március 18-án, Párizsban. Kivégzése előtt elátkozta V. Kelemen pápát, IV. Fülöp királyt és Nogaret nevű főinkvizítort. „Isten tudja, hogy ki vétett, kinek van igaza, megbünteti a vétkeseket és megbosszulja halálomat” – mondta a legenda szerint a templomosok utolsó nagymestere és Isten ítélőszéke elé idézte egy éven belül a vétkeseket.

IV. Fülöp francia király 1314 november 29-én 46 éves korában hunyt el. Vadászaton baleset érte, lebénult majd elhunyt.

V. Kelemen pápát 50 éves korában, 1314 április 20-án érte a halál. A legenda szerint a palotának abba a szárnyába, ahol felravatalozták villám csapott, a lángokat addig nem tudták megfékezni, amíg az épületszárny a pápa holttestével teljesen le nem égett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése