2016. október 20., csütörtök

Barter


A zeneszerző-előadóművész két kartondobozba csomagolt, legújabb szerzeményeit tartalmazó CD-t adott át a pultnál, majd ezért az értékért a friss kenyér és péksütemény mellett két rúd szalámit, egy egész füstölt sonkát, tíz üveg francia bort, kefírt, borotvahabot, csavarhúzókészletet és a közelgő télre való tekintettel három csomag norvég gyártmányú skandináv mintás téli zoknit pakolt.

A hentes, aki lelke mélyén hajlott a vegetariánusok tábora felé, de nem változtatott szakmát, mert szerette éles késsel trancsírozni a sertéshúst, a húsz szál kolbász, felszeletelt és házilag bepácolt tarja valamint hajnali vágásból kisült tepertő fejében káposztát, zellert és egyéb zöldségeket kapott a Barter Bevásárló Központ (további szövegben BBK) alkalmazottjától.

Amikor a zeneszerző-előadóművész jelen lévő grafikus felesége megérezte a friss, omlós tepertő (ő töpörtyűnek ejtette) illatát, nem tudott ellenállni, hogy ne váltsa át a képzőművészeti részlegen a magával hozott, Az eldurvult vallomások kelepcéjében című legújabb alkotását. A grafikáért a tepertőn kívül válogathatott még a hajfestékek és illatszerek között. Miután sorra került, ugyanis a képzőművészeti részlegen egy elegáns hölgy egy eredeti Klimt festményt ajánlott fel a Mercedes üzemből éppen leszállított gépkocsiért. A metál fényezés és téli gumik eksztrákért egy Csókot kínált fel (Csók István egyik eredeti vázlatát).

A Mercedes üzemből – ennek alapján már gyanítani lehet, hogy a BBK-t Kecskemét környékén kell keresni – rendszeresen szállítottak járműveket, a bevásárló központ pedig élelmiszerrel, neon-csövekkel valamint mosodai és vízvezetékszerelői szolgáltatással törlesztett. 

Minden barter működik, csak meg kell szervezni.

A megboldogult Jugoszláviában vajdasági üzemek élelmiszert küldtek a tengerparti üdülőhelyekre a gyermekek nyaraltatásáért, Montenegro alumíniummal fizetett Gorenje termékekért, Bosznia pedig fát kínált üzemanyagért és medvékkel töltötte fel az ország állatkertjeit.

Barter alapon folyt az árucsere a KGST-n belül (azok kedvéért, akik még nem hallották ezt a kifejezést, vagy elfelejtették jelentését: a volt, kelet-, és közép európai szocialista országokat tömörítő gazdasági együttműködési szervezet) Magyarország gyógyszert, autóbuszokat, hízódisznókat, Egri bikavért adott a kőolajért a Szovjetuniónak, Csehszlovákia (ilyen ország is volt!) sörért kapott Zsiguli személygépkocsikat,  Bulgária ipari targoncákkal jelentkezett a belső elszámolási piacon, az NDK halászhajókkal, valamint Trabant és Wartburg gyártmányú személygépkocsikkal, Románia pedig ...(nem jut eszembe mi számított konkurens terméküknek).

 Ekkora felvezetés után a tárgyra térek. A lapokban az elmúlt napokban szinte minden megjelent a legelutasítottabbnak számító politikus (a kormányközeli Demokrata c. lap kutatása szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter Gyurcsányt szorította le a legellenszenvesebb politikusok ranglétrájáról) helikopter-ügyével kapcsolatban, tényleg lerágott csont és nem is foglalkoznék a témával, ha kiderült volna a legnagyobb talány: milyen barterezésre gondolt a szolgáltatást végző üzletember? Olvastuk ugyanis, hogy a miniszter ügyes és rátermett feleségének nem kellett kifizetni a másfél millió értékű szállítást, a helikopter tulajdonos (mivel többen is érdeklődtek, ezennel cáfolom: nem én szállítottam a Rogán családot) azt nyilatkozta, hogy „majd lebarterezik Cecíliával”. Sajtóértesülések szerint az üzletasszony feleség az idén kezdett el dolgozni, munkahelye: társtulajdonos a szépségkirálynő választást szervező cégben. Milyen árut tudott felajánlani a helikopteresnek? Vagy esetleg szolgáltatást? Még mielőtt bárki is erkölcstelenségre gondolna, szerintem kézenfekvő, hogy a miniszter férj törleszt majd politikai-gazdasági kapcsolatokból eredő szolgáltatásokkal. Ami már jó ideje nem számít erkölcstelennek.


Minden barter működik, csak meg kell találni a kölcsönös érdeket és meg kell szervezni. Ami például nekem sehogyan sem sikerül: hónapok óta tartom az ajánlatomat, hogy eredeti olajfestményt adok egy használt lepptoppért (copy right: Szakács Béla), vagy kéthetes budapesti üdülést ajánlok fel annak fejében ha valaki átmeszelné a lakást, de ezekre a kivételesen kedvező javaslatokra eddig semmilyen érdeklődés nem mutatkozott. Az ajánlatomat ezennel megtoldom helikopteres szállítással, mert hogy ez sem áll távol tőlem, a fenti fotó is bizonyítja. Csak fel kell újítanom a helikoptervezető-jogsimat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése