2017. december 22., péntek

Dislike - miért?!


Luca napján egy rövid elmélkedést közöltem a FB-on a finnyáskodó fanyalgókról, arról az emberi jelenségről, hogy mindig akad olyan aki mindenben kivetnivalót talál, aki, mint, ahogy a mondás tartja a kákán is csomót keres. Időközben blogom egyszemélyes szerkesztőségét felkereste egy ilyen habitusú személy, akinek már a szülészeten a bölcsőjét dislike jellel jelölték, mert az anyatejhez kakaót kért, akinek soha semmi nem tetszik, nem ízlik, egy javíthatatlan szkeptikus, aki nem hisz senkinek, semmiben és semminek sem tud örülni. Számára az írásomban felvetett nemtetszések teljesen érthetőek.
            Az alábbiakban megismétlem eredeti elmélkedésemet, majd pedig az általam felvetett példákra Szkepi úr magyarázatait.



            Minden idők egyik legjobb könnyűzenei szerzeményének a Beatles-együttes világhírű Yesterday című számát tartják. A Youtube-on a legnagyobb nézettséget egy eredeti, élő felvétel érte el, amelyet 9,9 millióan néztek meg, 53 ezren lájkolták is, mintegy ezer látogató viszont a dislike jellel nemtetszését nyilvánította. Biztosan okult belőle Paul McCartney is.

Legendás szerzeménynek számít az Animalstől A felkelő Nap háza, ezt bizonyítja az érdeklődés is: 199 millióan kattintottak rá, 960 ezer kedvelőt számlál, de ott van 32 ezer negatív jelzés is. A Queen-együttes Bohém rapszódiáját a megosztón 467 milliószor hallgatták meg, kapott 2 millió lájkot és 83 ezer lefelé mutató jelet.

Vivaldi Négy évszaka is szép eredményt produkál, a 151 millió látogatóból 623 ezernek el is nyerte a tetszését, 29 ezer vájt fülűt viszont – a szerzemény hallatán – úgy tűnik, csalódás ért.

Gondoltam, hogy legalább a minden idők 10 legszebb brazil gólja egy olyan gyűjtemény, amely osztatlan sikert arathat(na), de nem így van: 2,3 millióan nézték meg, hatezernek kimondottan tetszett, viszont 491 focirajongó (feltételezem, hogy argentin) a nemtetszését fejezte ki. A tanulság, hogy mindig akad olyan, akinek semmi sem eléggé jó.

Vegyünk egy hazai (durva) példát is: Nemzeti himnuszunk hivatalos verziója, a Himnusz szövegével, 1,1 millió kattintást jegyez, ötezren kimondottan jónak is találták, viszont 500 ember még a Himnusz hallatán is késztetést érzett arra, hogy a lefelé fordított hüvelykujj jelet nyomják meg.

Szkepi úr magyarázata:

1.                              Yesterday. Hogyan lehet az egekbe magasztalni egy szabálytalan szerzeményt? Mindenki tudja, hogy egy zenei mondat 8, esetleg 12, de mindenképpen páros számú ütemből áll. Az említett szerzemény verse-je pedig csak 7 taktusból! Tessék megszámolni! Ilyen hibáért még Beethovent is, hazazavarták annak idején a zeneiskolából. Kevésbé köztudott, hogy a Brit Konzervatív Zeneszerzők Egyesülete a szerzemény megjelenése után kötelezte Paul Mc Cartney nevű liverpooli lakcímmel rendelkező elkövetőt, hogy záros határidőn belül végezze el a korrekciót, írja meg és rögzítse a hiányzó nyolcadik ütemet. Jóindulatukat bizonyították azzal, hogy nem kötelezték az elkövetőt, hogy a 7. ütem után írja meg a nyolcadikat, bárhova beapplikálhatta volna, akár a 4. taktus után is. Mc Cartney az adatpótlásnak, illetve ennek felhívásnak azóta sem tett eleget, ezért az említett Egyesület tagjai kötelesek bárhol, bármikor, ahol elhangzik ez a selejt (fércmű)  nemtetszésüknek hangot adni.
2.                              Felkelő Nap háza. Szkepi urat súlyos egyéniségfejlődési zavarokat okozó gyermekkori kudarcra emlékezteti, s feltételezi, hogy ezzel nincs egyedül, hogy még legalább 32 ezren jártak hasonlóan mint ő. Idézem:  “ A 60-as évek végén, miután ez a szerzmény megjelent, minden tábortűz mellett, minden baráti összejövetelen, utcai zenélgetésen elmaradhatatlanná vált a zeneszám eljátszása. Első hallásra egyszerűnek tűnt, a-moll, C-dur, D-dur, de a negyedik akkordként a már nehezebben megfogható F-dur következik. Úgynevezett barré akkord, ahol minden húrt le kell fogni.  Nekem mint kezdő amatőr gitárosnak ez nehezen ment és mindig megakadtam a D-dur után, ami a közönség csalódását váltotta ki. Pedig az F-dur helyett lehetett volna egy egyszerűbben megfogható d-moll…”   
3.                              A Queen esetében a zenekar nevével van a baj. Hogy lehet Királynőnek nevezni egy olyan együttest, melynek nem tagja a Királynő? Sőt, a tagok egyike sem hasonlít sem II. Erzsébetre, sem Viktória, sem korábbi más királynőre. A bohém rapszódia ezenfelül a királyságra nem jellemző jelenséggel foglalkozik, van például egy olyan vers sor, hogy “Könnyen jött, könnyen ment!” Ez sértő a Birodalomra, hiszen évszázadok kemény küzdelmei során gyarapodott és minden brit alattvaló nehezen fogadja el a régi fény és terület elvesztését!
4.                              Vivaldinál a Nyár tétel kifogásolható. A szerzemény hallatán egyáltalán nem jön át az a hőség, ami erre az évszakra jellemző, különösen a globális felmelegedés óta.
5.                              A futballkedvelők még mindig ámulattal nézik újra R. Carlos szabadrúgásból, negyven méterről bal külsővel lőtt gólját Franciaország ellen. Amikor a labda elsuhant a sorfal mellett majd irányt változtatott és bevágódott a felső sarokba. Azóta argentín szakértők kielemezték, hogy a labda száguldásának ívét egy hirtelen feltámadt szél változtatta meg és az is hozzásegített, hogy a stadionban, a lelátókon kinyitottak egy kijárati nagykaput amitől huzat keletkezett.
6.                              Nehéz ezt kimondani, de labdarúgó válogatottunk évtizedek óta tartó sikertelenségéhez, hanyatlásához a Himnusz is hozzájárult. A nemzeti himnuszok általában induló jellegűek és feltüzelik a játékosokat, vegyük például a franciákat, akiket a forradalmi Marseillaise küld csatába. A mi játékosaink pedig a szöveget énekelve, magukba roskadva azon tépelődnek, hogy vajon megbűnhődték-e már eléggé a múltat és a jövendőt. És ha nem? Milyen bűnhődés vár még rájuk? Ilyen nyomasztó gondolatokkal, ilyen lelki teherrel pedig nem könnyű eredményesen játszani.

Szkepi úr a végén hozzátette, hogy még számtalan dislike-nak az okát meg tudná magyarázni, most azonban időzavarba került: megpróbál magának megfelelő karácsonyi ajándékot találni, de attól tart, hogy hasonlóan mint a korábbi években, ez az idén sem fog sikerülni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése