2015. július 14., kedd

Politikusaink



Meggyőződésem: a világnak talán soha sem volt ennyi tisztességtelen, erkölcstelen, pimaszul harácsoló, mohó, korrupt a velejéig romlott politikusa, mint akiket az utóbbi évtizedekben feldobott a történelem bugyra.

A félreértés elkerülése végett, konkrétan nem annyira a mi helyi politikusainkra, vagy a térségben a rendszerváltások óta egymást váltó korruptabbnál korruptabb kapzsi vezetőkre gondolok, hanem a “nagypályásokra”, a világ vezető hatalmainak éllovasaira, akik a nagyobb károkat okozzák.

Ezek “a mieink” itt a térségben, akik között mi válogatunk négyévente jobb felhozatal híján, csak kis pályán játsszák azt, amit a nagyok nagyobb tételekben. De azért érdemes emlékeztetni, hogy az 1991 után létrejött “új demokráciákban” ezen országok között nincs egy sem, ahol nem jelentkezett volna a hatalommal való súlyos visszaélések segítségével elkövetett korrupció és ahol ne indult volna büntető eljárás politikusok ellen. A kispályások előbb-utóbb, általában hatalomváltáskor lebuknak, ennek ellenére, amíg csak lehet, fosztogatnak.

A kis vadak lebuknak, a világgazdaságban szörnyű és visszaállíthatatlan károkat okozó nagy vadakkal szemben egyelőre az emberiség nagyobb része, a kifosztottak még nem találták meg a fegyvert, az ellenszert. Ezért ők zavartalanul érvényesítik a kor domináns ideológiáját: a gazdasági elit érdekének képviseletében minden eszközzel kifosztani a világot, aki netalán ellenszegülne, könyörtelenül megbüntetni, elrettentő példát statuálva a többieknek. Nehogy még valakinek eszébe jusson némi rezisztencia.

A politika egy olyan szakma, amelyet csak kivételes képességű, tisztességes, széles látókörű, igazságos, humánus személyek művelhetnék. Felelősségük teljes tudatában, hiszen milliók sorsáról döntenek, dönthetnek. Közvetlenül (háborúk kirobbantásával például) és közvetve.

A mai bagázsnak lenne kire felnézni. Nem kívánok egész a bölcsőig, az ókori görög demokráciát megteremtő, vagy a Római birodalomban magas szakmai szinten politizáló személyiségekig (jut eszembe Arisztotelész, Platón, Cicero, a fiatalabb Cato) visszamenni,  csak például a múlt századig: Gandhi, Churchill, De Gaulle, Allende, Tito, John Kennedy, Willy Brandt… Különböző társadalmi berendezésekben, különböző irányvonalakat képviseltek tisztességgel, becsülettel szem előtt tartva népük, állampolgáraik érdekeit és az alapvető emberi, erkölcsi értékeket.

Erre mit tesznek a maiak?

A világ legromlottabb és legkegyetlenebb rablószervezetével az IMF-el már többször is foglalkoztam, de hasonlóan romlottak a hozzájuk közel álló és velük együtt garázdálkodó vezető politikusok is. Legfrissebb példa amin végre felhördült az interneten keresztül nem csak a Gyuri haverom és a többi facebookos ismerősöm, hanem olyan személyiségek is akiknek nevük van a közgazdaságban, az európai újságírásban: a görögöknek szabott egyik feltétel az újabb szalmaszálhoz, az volt, hogy egy bizonyos “független” luxembourgi “intézetnek” adjanak át egy 50 milliárd eurót érő görög vagyont. Majd kiderült, hogy a luxembourgi cég mögött egy német bank áll, ahol személyesen érdekelt Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter. Feltételezem, hogy ezt a tényt tudták kollégái, közvetlen felettese a kancellár asszony is, de senki sem tette szóvá, hogy Wolfi, ezt azért már nem illik.  Azt tudomásul vettem, hogy a németek képviselik a kemény vonalat, a semmi megoldást, a tömegeknek csak újabb nélkülözést, keserves gondokat okozó megszigorításokat erőltető recessziót. De hogy ebből, vezető politikusnak személyes haszna legyen?!

Végtelenül gyomorforgató az is, - mint ahogy utólag kiderült - hogy magas rangú brit, amerikai és NATO tisztségviselők  akik nem csak bábáskodtak, hanem kierőszakolták a független Koszovó létrehozását és levezényelték Szerbia bombázását, személyes, üzleti érdekből, az új koszovói politikusok holdudvarával közös cégekben ügyeskedve gátlástalanul többszáz milliós (dollárban) hasznot húznak (fizettetik meg szolgáltatásukat) ott, ahol a gazdasági helyzet soha nem volt annyira reménytelen a tömegek számára mint amióta “függetlenné vált”.

Lehetne sorolni a példákat a világpolitikából, a térségből, közvetlen környezetünkből egyaránt.  A gazdasági károkat és a téves politikai lépésekből, intézkedésekből eredő, a világot felforgató egyéb súlyos károkat. Mivel már rég óta felmerült bennem a kortárs politikusok képességeivel, alkalmasságával szembeni alapos gyanú, nem voltam rest és utánanéztem a mai világ vezetői CV-jeinek, előéletüknek, képzettségüknek,  pályafutásuk részleteinek. Le is írhatnám személyenként mire jutottam, de túl hosszú lenne, ezért röviden úgy fogalmazom meg, hogy széleskörű műveltségre, szociális érzékenységre, erkölcsi és humánus értékekre utaló jelekre nemigen akadtam.

Tehát amíg ez a garnitúra és ezzel a garnitúrával kölcsönös érdek összefonódásban lévő gazdasági elit, a tömegeket kiszipolyozó, gyakran többnyire gyanús előéletű oligarchák, a gazdasági-politikai rendszert kiszolgáló intézmények uralkodnak, nem sok esély és remény marad a kisemberek és a kis országok számára.

Hacsak…  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése