2016. május 21., szombat

Fekete-fehér



Szombat délelőtt 10 órai kezdettel sakktornát hirdetett meg a Pethe Ferenc téren lévő 3K Kulturális Központ. A Központ alkalmazottai (évente több százan diplomáznak kulturális tevékenység szervezői szakon, van választék) változatos programokkal igyekeznek felrázni, kimozdítani a környék lakosságát. A Központ nagytermében, ahol azelőtt, amikor még az egykori hatalmon lévő párt, az MDF székháza volt T-butik („second hand” konfekció, magyarán turkáló) működött, mostanság nosztalgia táncmulatságokra kerül sor, ahol a „70 és a halál közötti korosztály” bemutatja milyen jól tud még mindig rokizni, időnként kisebb színházi társulat vendégszerepel, vagy előadóművészek jönnek el haknizni. Rövidesen bemutatásra kerül itt Shakespeare: Sok hűhó semmiért c. darab zenésített változata a pilisvörösvári Peller Anna művésznővel a főszerepben. Biztosan nagyon izgalmas lesz. A kisteremben tánciskolát, illem-, karate- és fotó tanfolyamot meg ilyesmit szerveznek. És rengeteg változatos programot a gyerekeknek.

                Sakkversenyre eddig nem került sor. Miután megláttam a felhívást, valami azt súgta belülről, hogy ezen részt kell vennem! Ez kimaradt a hat évtized során életemből, bepótlom. Az interneten keresztül szinte naponta játszok random ellenfelekkel egy két partit, miért ne próbálnám meg élő műkedvelővel is? Nincs mit veszíteni, az ember csak tapasztalatot szerezhet. Hiszen ez a játék sokkal több mint játék a fekete-fehér négyzeteken, amelyek a nappal-éjszaka, világosság-sötétség, siker-sikertelenség, élet-halál kettősséget és ennek a dualitásnak az örökös harcát is szimbolizálják, ahol egy adott helyzetben meg kell találni, záros, optimális idő alatt a legjobbnak tűnő megoldást és mint az életben is csak később jön rá az ember, amikor már nincs lehetőség a korrekcióra, hogy melyik volt a téves lépés. Ha jól megy, nem szabad elkönnyelműsködni, ha rosszul alakul, nem szabad feladni...

                Elhatározásom, hogy részt vegyek a tornán egyúttal azt is jelentette, hogy felborul az éveken, évtizedeken keresztül bejáródott szombati rutin: reggel megyek a piacra, bevásárolok majd főzök valami finomat. Egyébként is Laura lányom és Lóci fiam is jelezte, hogy nem tudnak jönni ebédre (ettől még azért főztem volna, birkapaprikásra gondoltam előzetesen, mielőtt megláttam a 3K felhívását).    

Elküldtem a benevezésemet a megadott e-mailen. Igaz választ nem kaptam, de szombat reggel harcra felkészülve – ami lehet, hogy csak egy, de megtörtént, hogy több csatából áll majd – elindultam. A taktikát meghatároztam: mint általában, itt is agresszíven fogok játszani, erőszakos támadással mattra. Három-négy jól elhelyezett tiszt elegendő, ha a többi el is hullik a csatamezőn, azzal a tudattal kerülnek a tábla mellé a leütöttek sorába, hogy hősi haláluk elősegítette a végső győzelmet. Mint a Neretvai csatában...

 Azon is gondolkodtam, lehet, hogy kellett volna szendvicseket is csomagolni, mert mi lesz ha eljutok a döntőig? Éhesen semmilyen aktivitást nem kedvelek, még a sakkozást sem, ilyenkor nyűgös vagyok és türelmetlen. Egy döntőt pedig a versenyzőnek nyugodtan, koncentráltan kell lejátszani! Nincs tapasztalatom hogyan szervezik meg ezeket a tornákat (lehet, hogy osztanak szendvicset, üdítőt, esetleg egy pohárka Unicumot...), eddig még sohasem vettem részt ilyesmin.

Voltam sakkversenyeken, nem is akármilyen szintű versenyeken, de játékosként még nem. Lényegében, fiatalabb koromban soha sem foglalkoztam komolyabban ezzel a játékkal (ami, mint tudjuk, nem csak játék). Pedig munkahelyemen, a Magyar Szó szerkesztőségében nagy hagyománya volt a sakknak. Az idősebbek mesélték, hogy a Lap egyik alapítója, Gál Laci bácsi naphosszat tologatta a figurákat a szerkesztőség klubjában és az akkori újságírók, szerkesztők, írók, irodalmárok és egyéb értelmiségiek többnyire tudtak is sakkozni. Az "átkos" régi Jugoszláviában illett tudni sakkozni, kártyázni, úszni, biciklizni, táncolni és illedelmesen viselkedni.  A Szerkesztőség életéhez tartozott az is, hogy a sportrovaton lapzárta után Varga Tibi és Ifjú Gabi ádáz küzdelmeket vívott éveken, évtizedeken keresztül. A napi eredményt egy füzetbe jegyezték, egyszer belenéztem: 3008:2997 volt az éppen aktuális állás. Az akkor még Ausztráliában élő Árok Feri bácsi is ha hazajött és bejött a szerkesztőségbe elmaradhatatlan része volt a rituálénak a sakkozás Vatival. Volt amikor Vati, vagy Gabi játszott egy két partit a minden este, a korrektúrán dolgozó feleségéért menetrend szerint 21.30-kor érkező Milenkovics Szvetivel. Más rovatokon is játszottak, többnyire a szerkesztők ha éppen üresjárat mutatkozott, írásra, anyagra, vagy tördelésre várva: Gyarmati Józsi, Vadócz Karcsi, Sebestyén Imi, Fehér Pista, Kalapis Rókus... A Magyar Szóban mindig is magas szakmai szinten gondozták a sakk rovatot, olyan szakírók mint Piszár, Kubát, Simonyi, Kókai (a névsort nézve feltűnik, hogy valamennyien zentaiak). Ők egyébként a szerkesztőségben a többi műkedvelővel nem ültek le játszani. Mert nem volt értelme, hiszen ők profi szinten űzték ezt a játékot (ami, mint tudjuk...).

A helyszínre, úgy ahogy illik, időben, a kezdés előtt negyed órával megérkeztem. Mint említettem, a benevezési e mailre ugyan nem kaptam választ, de bíztam abban, hogy asztalhoz ülhetek. A 3K előcsarnokában vagy két osztályra való kisiskolás zsibongott. A felnőttek között csak gyereket kisérő szülők, anyukák.
-          Hol játszanak a felnőttek – kérdeztem az egyik, szervezőnek tűnő hölgytől.
-          Felnőttek nem játszanak – válaszolta udvariasan, holott azt is mondhatta volna, hogy a Nyugati aluljárójában vagy a Duna-parkban, majd hozzátette: -  Sajnos történt egy kis szervezési hiba: lemaradt a plakátról, hogy gyermek sakktorna...!

A nevezési e mailemre nem válaszoltak, mert a nevemből nem derült ki a korom, gondolhatták, hogy elfelejtettem feltüntetni, hogy Csorba Zoltán, Polgár Judit Általános Iskola, 4.c.

Most délidőben itt ülök a számítógép előtt. Sem ebéd, sem sakkélmény.
Csak egy írás a blogomba.


1 megjegyzés:

  1. De még így is megérte, mert az élmény, csak élmény marad egy életen át! Az első sakk versenyed, amit megírtál...., te készültél, ott voltál...és ez a lényeg!

    VálaszTörlés