2015. május 28., csütörtök

Majd a FIFA!



A hatvanas évek végéig Becsén két helyi labdarúgó csapat létezett: a város nevét viselő FK Becej és a kisebb csapat a BSK (Becsei SE). A FK Becej magasabb ligában versenyzett a város iparának hathatós anyagi támogatásával, a csapatban nem csak becseiek, hanem más településekből – többek között Verbász, Nádalj, Péterréve, Törökbecse – érkező ígéretes tehetségek is felvonultak, akiket kellemes munkahellyel csalogattak a klubhoz. A kisebb csapatban viszont kizárólag Becse Picodernek nevezett városrészében élő lokálpatrioták kergették a bőrt.
A Picoder – tudom, hogy nem egy szalonképes elnevezés magyarul talán  Punciszaggatónak leheten fordítani, megjegyzem a magyar elnevezés nem volt használatos, nem csak a szó “szalonképtelensége”miatt, hanem többek között azért sem, mert abban a kerületben magyar ajkúak nem is igen laktak – ez a nagyobbrészt munkásosztály, ipari (a háború előtt kizsákmányolt) proletárok, kisebb részt földművesek  által lakott városrész nem a kifinomult bontonról, hanem inkább a balhékról, a keménykötésű legények kötekedő, durva viselkedéséről volt hírhedt. Talán felfedezhető némi összefüggés, ha megjegyzem, hogy a becsei partizánok és a háborúban elesett helyi néphősök túlnyomó része Picoderből vonult be a népfelszabadító háborúba. A háború után pedig a túlélők a városi pártbizottságba funkcinak. A picoderiek magukat a legbátrabbaknak tartották Becsén, amit bizonyítottak a háborúban, béke időben, nyaranta pedig oly módon szemléltették ezt a jellemüket a belvárosi uraságnak, hogy csak ők mertek fejest ugrálni az Eiffel-iroda által a Ferenc József csatorna torkolatánál felállított zsilipek legtetejéről a csatornába.  
A Picoder a városi stadion feletti részben terül el, délen az említett csatorna, nyugaton a központból Újvidék felé vezető főutca határolja, északon a Zöldfás utca. Talán abból kiindulva, hogy a labdarúgó stadion a saját városrészükhöz tartozik, évtizedeken keresztül jogot formáltak arra, hogy saját csapatuk legyen. A BSK játékát az ott élő populáció jellemvonásai határozták meg, amit mesterük az edzéseken még tovább pörgetett: menj bele!, adj neki! csak keményen!, a foci nem a kisasszonyok játéka!... és szapora szitkozódásokkal vegyített hasonló utasításokkal.
Azt talán le sem kell írnom, hogy a BSK és a picoderi tüzes közönség a legádázabb ellenségnek persze a város ajnározott kedvencét a Becej csapatát tekintette, ahol érthető okokból – hasonlóan mint az Everton és a Liverpool esetében – picoderi származású játékosok nemigen játszottak. A két csapat bajnoki mérközésen nem találkozhattak, mert különböző ligákban versenyeztek, de létezett egy gentleman agree, hogy a bajnokságok kezdete előtt, felkészülő mérkőzésként évente legalább egyszer lejátszanak egy “barátságos” mérkőzést. Az idézőjel a barátságos jelzőhöz nagyon is indokolt, mert ezek a csatákat rendszerint a pattogó csontzene és nem ritkán verekedések kísérték. Ezért a Becej csapata mindent megtett, hogy megszakadjon a helyi riválisok összecsapásának hagyománya, hiszen értelmetlennek tartották azt, hogy közvetlenül a bajnokság kezdete előtt több hétre elveszítsenek néhány meghatározó játékost.
A hatvanas évek végén a város úgy döntött, hogy összevonja a két klubot. A határozat nem úgy szólt, hogy megszüntetik a BSK-t, de a picoderiek ezt így fogadták nagy felháborodással. Az ügy politikai szintre terelődött, ahol a forradalmi hagyományokkal rendelkező picoderiek, már abból kiindulva, hogy a pártbizottságban városrészük jelentős erőkkel képviselve volt,  bíztak a döntés visszavonásában. A viharos hangulatú ülésen a legharsányabbnak a BSK edzője bizonyult, aki miután a testület mégis csak az összevonást szavazta meg többséggel a következő szavakkal fenyegette meg a jelenlévőket:
- Ezt a döntést sem én sem a picoderiek soha sem fogják elfogadni. Kész vagyok a végsőkig fellebbezni, ha kell a FIFA-hoz fogok fordulni, mert ezt az igazságtalanságot  a FIFA sem fogja tolerálni!
Itt kell megjegyezni, hogy azokban az időkben a labdarúgásban tevékenykedőknek a FIFA egy makulátlan, legmagasabb instanciát jelentett, mint a katolikus egyházi közösségeknek a Vatikán.  Időközben azonban a korrupció eróziója, mint ahogy a legfrissebb hírek tanúsítják, alaposan kikezdte ezt a szervezetet is. (Mármint a FIFA-t)
A jelenlévők a fenti fenyegetés után nem tudták visszafogni nevetésüket (“...igen majd éppen a FIFA!”) ami vérig sértette a Mestert. Kivonult az ülésről és visszavonult a labdarúgásból.
Illetve: nyaranta kispályás bajnokságokon bíráskodott. Következetesen a kemény játék híve maradt, fetrengéseket a pályán nem tűrt, csak akkor fújt szabálytalanságot, ha a lefaultolt játékost úgy kellett levinni a pályáról, de még ilyen esetekben is hozzáfűzte: a foci nem a kisasszonyok játéka...     
                                                 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése